1. ODGOVORITI NA TRI POGLAVITNA VPRAŠANJA:

-ZAKAJ VPISUJEM OTROKA V GLASBENO ŠOLO?

To je ključno vprašanje. Če odgovorite, da ga vpisujete, ker si to želi, ste na pravi poti.

-KAKO BO TO VPLIVALO NA NAŠE DRUŽINSKO ŽIVLJENJE?

Razmisliti je potrebno, kako se bo spremenilo naše življenje ob vpisu v glasbeno šolo: vsaj dvakrat na teden je potrebno biti pri pouku v glasbeni šoli, vaditi inštrument vsak dan-na začetku 5 do10 minut, v višjih razredih tudi 60 minut in več. Odvisno tudi od otrokove želje in nadarjenosti. Pa še čas za delanje domačih nalog za skupinski pouk ali v višjih razredih obiskovanje zbora ali vaj komornih skupin ali orkestra.

-ALI SEM PRIPRAVLJEN SVOJ ČAS NAMENITI PODPORI OTROKU OB (PRVIH) KORAKIH V SVET GLASBE (vožnje v glasbeno šolo, poslušanje vaj doma, obiskovanje nastopov, govorilne ure z učitelji,…)

Kot pri vseh drugih aktivnostih naš otrok/naši otroci potrebuje/jo našo podporo. Učitelji v glasbeni šoli vam bodo povedali kako lahko pomagate. Zelo je zaželjeno, da si starši razporedite svoje obveznosti in prosti čas tako, da otrok čuti, da stojite za njim tudi pri dejavnostih v glasbeni šoli. Naj čuti, da cenite njegov trud in zavzetost pri vsakodnevnem vadenju in delu domačih nalog za nauk o glasbi. Veselite se z njim njegovih dosežkov in bodite z njim tudi kadar je žalosten in razočaran, ko mu izvedba kake skladbice ali petje pesmice ni najbolje uspelo.

2. POISKATI GLASBENO ŠOLO, KI JI ZAUPATE

Svetujemo, da se pozanimate pri svojih prijateljih, znancih, pregledate spletne strani in obiščete dan odprtih vrat ali podobno aktivnost v vsaj dveh glasbenih šolah. Pri obisku ustanove si boste lahko ogledali učilnico, kjer bo pouk inštrumenta in tudi učilnico, kjer bo skupinski pouk. Pomembno je, da so učilnice dovolj velike in da seveda niso prehodne!

3. SEZNANITI SE Z UČITELJEM SKUPINSKEGA POUKA ALI/IN INŠTRUMENTA

Osebni stik je najpomembnejši!

Dobro je, da pred vpisom spoznate tudi učitelja inštrumenta ali/in skupinskega pouka. Bodoči učitelj inštrumenta, pa tudi skupinskega pouka, bo najverjetneje postal pomembna oseba v življenju vašega otroka in pa tudi v vašem. Prav je, da ga spoznate, preden se uradno vpišete v glasbeno šolo.

Na tem srečanju se lahko pozanimate o urniku in o potrebščinah za pouk. Učitelj vas seznani tudi z drugimi pomembnimi informacijami.

4. SKUPAJ Z UČITELJEM SE ODLOČITE: KUPITI INŠTRUMENT ALI SI GA SPOSODITI?

Zelo pomembno je, da imate odgovor na to vprašanje pred začetkom pouka.

Učitelj, ki bo učil vašega otroka inštrument, vam bo najbolje svetoval glede nabave inštrumenta. Nikar ga ne kupujte sami!

Že čisto na začetku je potrebno, da otrok začne na kvalitetnem inštrumentu-lepše bo zvenel in otrok bo imel z njim večje veselje!

5. DOBRA VOLJA IN POTRPEŽLJIVOST

Zelo pomembno je, da pri učenju inštrumenta vztrajate vsaj eno celo šolsko leto.

Lahko se zgodi, da na začetku otrok ne zmore v celoti slediti navodilom učitelja ali se ne more dovolj zbrati za vajo doma. Nič hudega! Z dobro voljo je to začetno zadrego mogoče premagati.

Tudi potrpežljivost je lastnost, ki nam pri učenju inštrumenta pride še kako prav.

Sicer pa ste verjetno že slišali, da je učenje glasbe, tek na dolge proge.

Vztrajnost je neprecenljiva!